De flesta som börjar twittra gör det från Twitters webbplats på twitter.com. Men det är verkligen inte det smidigaste sättet att använda Twitter. Särskilt inte om du tänkt utnyttja det sociala nätverket för omvärldsbevakning.
Mitt förslag är istället att antingen använda Tweetdeck (oavsett vilken dator du använder) eller Tweetbot (om du kör Mac).
De båda alternativen är egentligen snarlika och delar den viktigaste funktionen: Möjligheten att lägga upp flera kolumner sida vid sida som var och en visar olika delar av Twitter-flödet. Det här ger en helt annan översikt än vad Twitters webbplats kan erbjuda.
Jag har en kolumn för en privat lista med konton jag vill ha lite extra koll på, en kolumn med mentions (alltså där någon skriver till mig på Twitter), en kolumn med en lista med konton som ofta skriver om it-säkerhet, och en kolumn med en lista med stora nyhetsredaktioner för att ha koll på nyhetsflödet. Ofta finns också kolumner som innehåller sökningar på de hashtaggar som intresserar mig för tillfället.
Tweetdeck har dock några intressanta funktioner som Tweetbot saknar. En som är användbar är filtermöjligheten som finns för sökningar. Ju populärare en hashtagg är, desto svårare blir det att hålla koll på det som skrivs. Med Tweetdeck går det att skapa en kolumn som söker efter en viss hashtagg men bara visar tweets med en viss grad av Engagement.
Längst upp i kolumnerna i Tweetdeck finns en ikon som visar två skjutreglage. Där bakom döljer sig ett antal inställningsmöjligheter, varav Engagement är en. Här går det att specificera tröskelvärden, så att bara tweets med ett visst antal likes, retweets eller svar visas.
I samma meny finns också alternativet Content, där du exempelvis kan välja att kolumnen bara ska innehåll tweets som länkar vidare till sidor på webben.
Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.
För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.
Länkar till alla mina tips hittar du här.
[et_bloom_inline optin_id=optin_9]