đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Twittra inte frÄn Twitters webbplats

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1969 tecken)

De flesta som börjar twittra gör det frÄn Twitters webbplats pÄ twitter.com. Men det Àr verkligen inte det smidigaste sÀttet att anvÀnda Twitter. SÀrskilt inte om du tÀnkt utnyttja det sociala nÀtverket för omvÀrldsbevakning.

Mitt förslag Àr istÀllet att antingen anvÀnda Tweetdeck (oavsett vilken dator du anvÀnder) eller Tweetbot (om du kör Mac).

De bÄda alternativen Àr egentligen snarlika och delar den viktigaste funktionen: Möjligheten att lÀgga upp flera kolumner sida vid sida som var och en visar olika delar av Twitter-flödet. Det hÀr ger en helt annan översikt Àn vad Twitters webbplats kan erbjuda.

Jag har en kolumn för en privat lista med konton jag vill ha lite extra koll pÄ, en kolumn med mentions (alltsÄ dÀr nÄgon skriver till mig pÄ Twitter), en kolumn med en lista med konton som ofta skriver om it-sÀkerhet, och en kolumn med en lista med stora nyhetsredaktioner för att ha koll pÄ nyhetsflödet. Ofta finns ocksÄ kolumner som innehÄller sökningar pÄ de hashtaggar som intresserar mig för tillfÀllet.

Tweetdeck har dock nÄgra intressanta funktioner som Tweetbot saknar. En som Àr anvÀndbar Àr filtermöjligheten som finns för sökningar. Ju populÀrare en hashtagg Àr, desto svÄrare blir det att hÄlla koll pÄ det som skrivs. Med Tweetdeck gÄr det att skapa en kolumn som söker efter en viss hashtagg men bara visar tweets med en viss grad av Engagement.

LÀngst upp i kolumnerna i Tweetdeck finns en ikon som visar tvÄ skjutreglage. DÀr bakom döljer sig ett antal instÀllningsmöjligheter, varav Engagement Àr en. HÀr gÄr det att specificera tröskelvÀrden, sÄ att bara tweets med ett visst antal likes, retweets eller svar visas.

I samma meny finns ocksÄ alternativet Content, dÀr du exempelvis kan vÀlja att kolumnen bara ska innehÄll tweets som lÀnkar vidare till sidor pÄ webben.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]